Є питання? Телефонуй нам: 05443-97-1-52

Середина серпня в цьому році видалася спекотною. На термометрах навіть в тіні, як-то кажуть, зашкалює.

Дихати нічим. А на вулиці Шевченка, «нічим дихати» і взимку. Частина багатоквартирних будинків страждає від несправної каналізації. Сьогодні навіть спека не заважає гучним зборам. На вулиці люди емоційно розповідають працівникам і директору КП «Благоустрій» про свою проблему.

Валентина Карпишенко, жителька вул. Шевченка: «У нас раз за разом всі нечистоти не з унітазу, а в унітаз повертаються. Щось там трапляється, і все це діло у всі щілини, у ванни, у підвали, витікає, де тільки можна. Як так можна жити? Тут інколи дихати нічим, а яка тут антисанітарія!? Це жах»!» Дійсно, жах. Жах, чути про такі проблеми у 21 сторіччі, хоча і не дивно, адже каналізацію робили років 40 тому, і вся вона трималась на азбестових трубах, яким властива недовговічність.

Неля Гордієнко, депутат Миколаївської селищної ради: «Цій проблемі уже років 20. Я сама тут живу в 11 будинку. Ми звертались, щоб якось виправити ситуацію, але всі ці дії були локальні. Ми знаємо, що це дуже дорога вирішити цю проблему, адже по інформації, сама каналізація була неправильно збудована, адже будинок трохи нижче рівня самої мережі, і час від часу повертає все це назад».

Підтримує думку депутата і мешканець сусіднього будинку Володимир Акіменко: «Там в каналізації дуже великі перегини, наскільки я знаю, і стічні води десь впираються і не можуть пройти далі».

«Проблемна ділянка каналізації, – розповідає директор КП «Благоустрій» Михайло Ганжала, – десь 200 метрів. Як тільки я очолив комунальне підприємство, одразу ж дізнався про цю проблему. Ми спочатку відкачували, потім чистили, потім намагалися розкопувати ділянки де підозрювали проблему, а потім наймали фахівців із Житомира, які зі спецтехнікою пробили деякі засмічення. Вони дали свій висновок: труби каналізації місцями провалились і для подальшого використання потрібна повна заміна системи, яка транзитом проходить через територію колишньої сільгосптехніки. Для того, щоб вирішити проблему потрібен проект, фінансування, і воно в межах сотень тисяч гривень. Зараз у нас таких коштів немає». Де взяти кошти і як повернути каналізацію на вулиці Шевченка у потрібне русло? З таким питанням ми звернулись до першого заступника Миколаївського селищного голови Василя Одарченка, який саме опікується цими питаннями і є куратором відділу ЖКГ у громаді.

Василь Одарченко: «Ця ситуація – це сльози наших жителів і проблема для агрофірми «Вікторія», адже саме по їх приватній території проходить наша комунальна каналізація. Це масштабна проблема, яка потребує значних капіталовкладень. Наразі, бюджет громади немає можливості її відремонтувати, наші комунальники ледь встигають залатувати щоденні пориви в мережі водопостачання, щоби утримати ситуацію з водою стабільною. Це ми не потягнемо. І ремонтом тут не обійдешся – тут потрібне нове будівництво двохсотметрової ділянки, мінімум 6 каналізаційних колодязів. Це якщо напряму через територію колишньої сільгосптехніки. Я бачу один вихід – звертатись до керівника підприємства, до Бондаренка Сергія Миколайовича і просити допомоги. І я це зроблю».

Від слів до справи – півгодини. Лист готовий, потрібні слова знайдені. Василь Одарченко прямує до керівника агрофірми «Вікторія». У кабінеті Сергія Бондаренка домовились про нове будівництво двохсотметрового відрізку каналізації, яка проходить через територію підприємства. А це не багато не мало – більше 300 тисяч гривень.

Сергій Бондаренко, генеральний директор агрофірми «Вікторія»: «Проблема серйозна, і наше підприємство також стало її заручником. І хоча ми цієї каналізацією не користуємось, але її аварійного стану маємо постійний клопіт і незручності в роботі. Ми вирішили допомогти громаді, і не лише виділяємо кошти на її капітальний ремонт, але й замовляємо роботи та контролюємо їх».

За кілька днів спеціалісти дали свої висновки, розробили проект, пішло фінансування і розпочалися роботи. Техніка, спеціалісти, працівники – все закрутилось і завертілось, так, як завжди роблять аграрії з Миколаївки. Серозний виробничий підхід, ґрунтовні вимоги і контроль за якістю. Так будували стадіон і елеватор, так тут будують завжди.

Василь Одарченко, перший заступник Миколаївського селищного голови: «Те, що ми бачимо на цьому будівництві, ще раз доводить – Миколаївці пощастило, що на нашій території працюють такі підприємства і такі керівники. Надихає на роботу розуміння того, що у важку хвилину для громади, є кому підставити нам своє плече. І ми за це щиро вдячні»!

Масштабний проект від агрофірми «Вікторія» реалізували у найкоротші строки. Вулиця Шевченка врятована!