Є питання? Телефонуй нам: 05443-97-1-52

Представники агрофірми «Вікторія» взяли участь у земельних дебатах, організованих Асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» в Києві.

Представники парламентської коаліції, місцевого самоврядування, агробізнесу, міністр АПК, науковці та іноземні гості дискутували щодо зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Наша позиція щодо майбутнього землі викликала фурор серед учасників агродебатів та журналістів. Врешті-решт, позицію заступника генерального директора ТОВ «Агрофірма «Вікторія» Ростислава Якубовського підтримали як одну і найактуальніших та перспективних на початковому етапі реформування аграрного сектору економіки.

Наша позиція така:

1. Продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

2. Розробити дієвий механізм щодо довгострокового користування земельними ділянками, який забезпечить захист інтересів орендарів, орендодавців та стимулюватиме розвиток сільських територій.

3. Землі сільськогосподарського призначення, що перебувають у державній власності, мають бути передані територіальним громадам після успішного втілення адміністративно-територіальної реформи, щоб ними розпоряджалась громада, а не чиновники.

4. Дозволити аграріям придбавати у власність земельні ділянки під господарськими дворами, які їм належать. Це дозволить підвищити капіталізацію та ліквідність активів підприємств.

5. Розробити єдину в державі справедливу та прозору концепцію взаємовідносин між аграріями та громадою щодо соціально-економічного партнерства.

6. Розробити дієві та прості механізми обміну земельними ділянками для запобігання виникнення на полях т. з. «шахматок».

7. Земля, згідно з Конституцією України, є об’єктом права власності українського народу, а тому вирішувати її долю має український народ на загальнонаціональному референдумі.