Є питання? Телефонуй нам: 05443-97-1-52

Делегація Сумського кластеру групи компаній «ЛНЗ» відвідала завод із виробництва обладнання для доїльних залів і ферми в Німеччині та Нідерландах на запрошення всесвітньовідомої компанії «GEA».

Представники наших господарств вивчали європейський досвід будівництва тваринницьких комплексів, організації виробництва та праці на підприємствах, що займаються молочним скотарством, а також фінансові переваги та ризики цього виробництва. Сергій Пасько, директор ПАФ «Колос»: «Цікавий досвід оптимізації та пошук шляхів підвищення рентабельності виробництва. Мене як керівника вразило те, що там 3 працівника доять 600 корів за одну годину. І справа не в скороченні обслуговуючого персоналу, а в організації процесу доїння, особливо із застосуванням так званої «каруселі» для корів у молочному залі».

Технології працюють на результат. Таку думку висловив заступник генерального директор А/Ф «Вікторія» з тваринництва Олексій Іванніков. За його словами, процес відгодівлі як в Європі, так і в Україні подібні, і в господарствах Сумського кластеру групи компаній «ЛНЗ» також. Олексій Іванніков, заступник генерального директор А/Ф «Вікторія» з тваринництва: «Успіх молочного скотарства на 100% залежить від технологій. Це годівля та утримання худоби. Годівля по-європейські – це підняття надоїв при збереженні продуктивного здоров’я. Перевага – соковитим кормам. У принципі, на наших фермах ми вже запроваджуємо цю технологію. В результаті – дві ферми дають молоко екстракласу, одна – вищого. Працюємо над збільшенням продуктивності тварин».

Оптимізація витрат із виробництва молока – це той шлях, що дозволить українським аграрним підприємствам не позбуватись, а навпаки, розвивати тваринництво. Проте, однією з головних умов є фінансові пріоритети як у сфері галузі бізнесу, так і державної політики. Олег Грицак, фінансовий директор А/Ф «Вікторія»: «Ми побачили в європейських країнах чітку політику протекціонізму щодо агровиробників. При тому, що собівартість і ціна реалізації приблизно однакова в них і в нас, умови кардинально різні. Для нас неймовірним є те, що їх виробники можуть взяти кредит на розвиток тваринництва до 3% річних на 30 років, а при будівництві нових доїльних залів чи реконструкції та модернізації старих отримати від держави компенсацію до 15% на інвестиції. Звісно, що при таких умовах в Україні цей бізнес був би більш прибутковим, цікавим, створював нові робочі місця та зайняв відповідну податкову нішу».

І хоча в сучасних українських реаліях про таку підтримку аграрного бізнесу можна поки що лише мріяти, обмін досвідом з європейськими колегами пішов на користь представникам аграрної галузі Сумщини – фахівцям агрофірми «Вікторія».