Є питання? Телефонуй нам: 05443-97-1-52

У наш час із його темпоритмом ми інколи не бачимо і не знаємо тих людей, що живуть поруч із нами. А серед них багато тих, з ким не лише цікаво поговорити, а й тих, хто окрім розмов доводить свою винятковість на справі.

Сьогодні ми знайомимось з такою людиною - уродженцем с. Курасове Сергієм Ковалем. Раніше він був трактористом, а вже 5 років працює в службі охорони агрофірми «Вікторія». Ігор Миколайович своїми руками зміг зробити те, що в наукових журналах називають «розумним» будинком. Щоправда, зробив це на свій лад, виходячи зі своїх фінансових можливостей, але вклавши всю свою душу.

КОР: Сергію Олексійовичу, з чого все почалося?

КОВАЛЬ: Після зростання ціни на газ, я почав думати над тим як у наших умовах зробити енергоощадним своє житло. Спершу вичитав із сином про розробку китайських вчених, які зробили трубки, що перетворюють сонячне світло на теплову енергію. Через Інтернет закупили ці трубки, і зробили свій сонячний колектор. Встановили його на даху, підключили до водяного бойлера.

КОР: І який результат?

КОВАЛЬ: Влітку, коли багато сонця, температура води постійно в межах 70 градусів за Цельсієм. Взимку десь 26-30. Окупність мого сонячного колектора півтора роки. Вже зараз є економія.

КОР: Я бачу, що будинок у вас в процесі повного переходу на енергоощадний режим.

КОВАЛЬ: Так, цього року скористався державною програмою «теплий кредит». Взяв кредит у банку і повністю замінив у хаті старі вікна, на нові економні. Зараз уже відчуваю, що не прогадав, адже у кімнатах стало набагато тепліше, і втрати тепла немає. До речі, 70% вартості держава мені повернула, тому все окупилося за 2 місяці. Зараз опалюю газом, є також груба на дровах, в якій можна використовувати й інші альтернативні види палива. Зараз мінімально використовую опалення, а в будинку тепло. Але це ще не все.

КОР: Тобто, одними вікнами добитися такого ефекту неможливо?

КОВАЛЬ: Звісно, що ні. Вікна допоможуть зменшити втрати тепла. Тепле повітря підіймається вгору – закон фізики, а знизу холодно, тому я вирішив зробити ще «теплу підлогу». Зірвав старі дошки, поклав металопластикові труби, які закільцював з опаленням. Додав сюди полістиролу, щоб збільшити ефект, зробив стяжку. Тепер вже підрахував - «тепла підлога» економить 30% опалення. Забув сказати, що ще замінив газовий котел на більш продуктивний.

КОР: Що далі плануєте робити?

КОВАЛЬ: Найближчим часом весь будинок утеплюватиму зовні. Думаю, що це також на пару десятків відсотків дасть економії тепла. Взагалі, якщо цим цікавитись, не лінуватися, читати, то можна віднайти купу різних способів зробити щось корисне і актуальне в плані економії енергії, виробництві її з альтернативних джерел. А головне - я зрозумів, що для цього не потрібні великі кошти.

КОР: Чи можна Ваш досвід застосовувати у більших масштабах?

КОВАЛЬ: Звичайно, можна. У нас зараз створюється громада, і в ній на балансі буде купа бюджетних установ, а там ціна газу вище, ніж для населення. Тому, я готовий поділитися своїм досвідом, допомогти без значних капіталовкладень вийти на енергоефективність ФАПам чи клубам. Але для цього має бути, в першу черга зацікавленість влади, чи-то виконкому, чи-то депутатів. Я готовий, головне, щоб мене почули!

КОР: Дякуємо Вам за розмову, бажаємо перемоги у Вашому прагненні побороти енергомарнотратство!